Sol og UV-strålings påvirkning af forkølelsessår

De fleste mennesker er glade for at nyde nogle timer udenfor når den danske sommersol lejlighedsvis titter frem. Men for smittede med HSV-1, kan der være stor risiko forbundet med denne ellers behagelige aktivitet. For selvom solens stråler indeholder D-vitaminer som styrker immunforsvaret, kan strålerne nemt fremprovokere forkølelsessårsudbrud.

Pas på læberne

Det at udsætte sine læber for UV-stråler er sammen med stress, svækket immunforsvar og dårlig kost, en af de 4 hyppigste forekomne måder at fremprovokere forkølelsessår. Læbernes sarte hud er for følsom overfor solens stærke stråler, hvilket vil resultere i et udbrud af HSV-1 virussen og dermed danne et forkølelsessår. En af de bedste måder at beskytte sine læber, er ved at holde dem kontant fugtede så huden ikke når at blive tør og sprække. Der findes dog effektive måder at beskytte læberne i de stærke stråler, nemlig ved at købe en læbepomade med indbygget solfaktor.  Sådanne kan købes på apoteket, I Matas og i diverse supermarkeder.

Følg anbefalingerne for solbadning

I forbindelse med solbadning kan det anbefales at følge de gængse råd for ophold i solen. Altså søg skygge og hold pause fra solen imellem kl. 12 og 15. Undgå skoldninger – brug solhat og tag tøj på til at skygge for solen når den er på sit højeste midt på dagen. Føl derudover selvfølgelig reglen om altid at benytte solcreme! Det er vigtigt at huske at selvom du giver hele kroppen et ordentlig tur med faktor 70-creme, må du aldrig ligge og stege i solen. UV-indekset, kan også give dig et fingerpeg om hvorvidt solbadning måske bør undgås. Data om UV kan findes igennem DMI som dagligt tager målinger i hele landet. Som god fingerregel skal du holde dig væk fra solen hvis UV-indekset er over 3. I Danmark er UV-indekset normalt over 3 fra september til april i tidsrummet mellem kl. 12 til 15. Skydækket, solens stilling på himlen, ozonlagets tykkelse og mængden af partikler er bare nogle af de faktorer som har indvirkning på hvor mange af solens stråler der når jorden. Særligt først på sommersæsonen er det afgørende at tage sine forholdsregler, da de færreste nemlig vant til den stærke sol.

Vær varsom med solarier

Selvom solarielysets stråler er kunstigt fremstillede UV-stråler, kan det være yderst fremprovokerende for forkølelsessår at dyrke den blå solarie sol. Solarier udsender nemlig en meget koncentreret uv-stråling som indeholder mere uva-stråling en den naturlige middagssol.

Udsættelse for stærk sollys er blot én af de mange måder hvormed et forkølelsessårs udbrud kan opstå. I artiklen ”Hvad udløser et udbrud af forkølelsessår” får du konkret viden om de mange måder hvorpå et udbrud kan fremprovokeres.

 

De bedste hilsner

Teamet bag Aldrig Mere Herpes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.