De fleste med forkølelsessår kender frygten. For at smitte venner, kæreste, familie og børn men også frygten for at smitte sig selv på andre steder på kroppen. I denne artikel får du konkret viden om hvordan forkølelsessår smitter og håndgribelige råd til hvordan du undgår smitte af forkølelsessår og dermed et liv med færre bekymringer i forbindelse med den plagende virus.
Undgå kropslig kontakt
Forkølelsessår er utrolig smitsomme. Så langt så godt. Men hvornår selve forkølelsessåret smitter er ikke dokumenteret. De fleste mener dog at smittefaren er størst i starten af udbruddet. Altså fra du mærker den første irritation på løben til blærerne brister og der dannes sårskorper i stedet. Forkølelsessår smitter ved kropslig kontakt altså når væske fra den smittedes sår berører en anden persons hud. Så det er først og fremmest vigtigt at undgå kys og oralsex mens du har forkølelsessår. Nogle anbefaler i udbrudsperioder at benytte kondom. Men kondomet dækker ikke kønsorganet fuldstændig, og det er anbefales derfor på det kraftigste at undlade at dyrke oralsex overhovedet ved udbrud af forkølelsessår.
Måske tænker du nu:” Burde det så ikke være i orden at have seksuelt samleje når forkølelsessåret nu er på mine læber? ”. Selvom forkølelsessåret er i udbrud i ansigtet, er risikoen for smitte fra læber til kønsdelene stor også ved almindeligt samleje. Dette skyldes at den smittede nemt kan have pillet eller rørt ved såret og disse bakterier nu viderebringes til hænder og alt der berøres. Det er derfor heller ikke anbefales værdigt at have seksuelt samleje under forkølelsessår.
Dårlig hygiejne
Derudover er dårlig hygiejne den lige vej til smitte af forkølelsessår. Dette gælder for både mund og hænder. Begynder du først at pille i såret er der ingen grænser for hvor smitten kan spredes hen. Både på din egen krop hvor du holder udbruddet i live ved først at pille i såret og dernæst give det videre til andre kropsdele. Derudover risikerer du også at tilføre såret bakterier, hvilket i sidste ende kan resultere i en hudinfektion i det ramte område. Men vær i særdeleshed også opmærksom på at bevare den gode hygiejne i forhold til andre. Smitterisikoen er ved forkølelsessår er stor ved håndtryk, kropsberøring, håndklæder, glas, bestik osv.
På det danske marked findes der ligeledes et hav af produkter som skulle sænke smitterisikoen, blandt andet cremer. Cremer kan dog ofte have den modsatte effekt, da man hurtig kommer til at fedte rundt med cremen på andre områder en den burde påføres og smitten kan derfor overføres til andre kropsdele.
Er det muligt at smitte med herpes på læberne til kønsdelene?
Der findes to forskellige former for herpes: HV-1 (forkølelsessår) som oftest ses på læberne og HSV-2 (Herpes Genitales) som typisk ses på kønsdelene. Men begge former for herpes kan teoretisk set smitte overalt på kroppen. Giver en person med forkølelsessår i udbrud oralsex, vil partneren højst sandsynligt få HSV-1 virus på både kønsdele og læber. HSV-2 smitter som regel igennem seksuelt samleje. Selvom virussen ikke er i udbrud kan den stadigvæk godt smitte igennem samleje. Smitte sker dog hyppigst ved samleje imens virussen er i udbrud. Mange anbefaler brug af kondom ved samleje under HSV-2 udbrud. Men kondom dækker kun kønsorganer delvist. Så for at være på den sikre side er det bedste ikke at dyrke sex under et HSV-2 herpes udbrud.
De bedste hilsner
Teamet bag Aldrig Mere Herpes