Hvad udløser et udbrud af forkølelsessår?

Du kender måske den prikkende fornemmelse af et opstående forkølelsessår, dagen inden et vigtigt møde eller en længe aftalt date. Timingen er bare altid helt forkert. Men hvordan holder man egentlig virussen nede og hvilke forholdsregler er gode at tage i sin hverdag hvis man vil mindske risiko for forkølelsessår? Denne artikel giver dig konkrete tips til din dagligdag.

Svækket immunforsvar

Et forkølelsessår kan komme snigende helt uventet. Dog er der særlig stor sandsynlighed for at få et forkølelsessår hvis dit immunforsvar er svækket. Det kan for eksempel være i en periode hvor du prøver at komme dig over et sygdomsforløb eller har oplevet en travl periode på arbejdet. I perioder hvor immunforsvaret er svag er kroppen særligt udsat for virusinfektioner. Et svækket immunforsvar kan også skyldes medicin som indtages for behandling af andre sygdomme. Dette gælder blandt andet præparater med prednison, mycofenolatmofetil og cyclosporin.

Stress, angst og depression

En af de vigtigste årsager til et udbrud af herpes er ifølge eksperter følelsen af stress, angst og depression. Det er derfor vigtigt at tilrettelægge din hverdag hvor du er i balance. Situationer hvor man skal være særligt opmærksomme på stress er ved flytning, jobskifte, op til et bryllup. Der findes en række amerikanske studier på området som viser sammenhængen mellem angst og herpesudbrud. Havde undersøgelsens patienterne haft en følelse af angst, ville et herpes almindeligvis bryde ud i ugerne efter. Britiske studier foreslår dog i stedet at herpesudbruddene ikke er forbundet med selve stressen. Men at det i stedet er måden hvorpå man reagere på denne stress, som er betydningsfuld for om man oplever herpesudbrud. Den gruppe af smittede som håndterede stressen ved at koncentrere sig om problemløsning og dermed positivitet havde nemmere ved at overkomme stress og dermed undgå udbrud. Ønsker du derfor en liv med færre herpesudbrud er det derfor vigtigt at mindsker stressede situationer i din hverdag og lærer at håndtere dem hvis de skulle opstå. En god idé hvis du oplever stress eller angst, kunne være at begynde i samtalegruppe eller terapigruppe for at finde ud af i hvilke situationer du føler du har brug for nye værktøjer. Derudover er det også bevist at sport har en positiv virkning på både krop og sind, så en løbetur i den fri natur kan være en måde at håndtere din stress på en konstruktiv måde. Yoga, udstrækningsøvelser kan også have en afslappende virkning og give ro i en ellers hektisk hverdag.

Overdrevent alkoholindtag

Hyppige herpesudbrud kan også skyldes et stort alkoholindtag. Alkoholens nedbrydelige effekt har nemlig en svækkende virkning på immunforsvaret og dermed også immunforsvarets mulighed for at beskytte sig mod en virus. Studier på området har blandt andet vist at kroppens produktion af immunceller svækkes. Er kroppen i færd med at komme sig over en våd aften i byen, har den svære ved at nedkæmpe både nye og gamle infektioner. Det kan derfor anbefales at have et alkoholforbrug på linje med sundhedsstyrelsens anvisninger.

Søvnmangel

Mangel på ordentlig nattesøvn er også et af de elementer som kan være med til at udløse herpes. Dette bevirker at herpes smittede ikke bør udsætte sig selv for et overdrevent arbejdspres og gå efter de anbefalede 6-8 timers søvn hver nat.

Udsætning for stærkt sollys

Dine læber er en særdeles sårbar del af din krop, hvor huden er særlig tynd og sårbar. Det er derfor vigtigt at beskytte den mod unødigt stærkt sollys. Stærk kulde kan også få læberne til at sprække, det er derfor afgørende at have konstant fugtede læber og altid at have en plejende læbepomade på dig. Har du planlagt en sol- eller skiferie, kan det være en god idé at købe en læbepomade med solfaktor. Disse kan erhverves på både apotek, i Matas og de fleste supermarkeder. Derudover kan ultraviolet lys også have en effekt på herpesudbrud, og ture i solariecentre bør derfor undgås.

Lokale irritationer

Ikke bare svækket immunforsvar og stærk sol kan have en indvirkning på dine herpesudbrud. Mindre irritationer kan gøre huden omkring læberne særligt sårbare og risikoen for herpesudbrud højere. Hold derfor læberne fugtede med læbepomade, så der ikke kan opstå rifter i huden.

Dårlig kost

En dårlig og uvarieret kost kan fremprovokere forkølelsessår. Det er derfor vigtigt at tilpasse din kost til dit liv med forkølelsessår. Dette sker ved hovedsageligt at indtage de fødevarer og vitaminer som styrker immunforsvaret og undlader dem der ikke gavner. Spis derfor rigeligt af fødevarer med højt indhold af Lysin så som fisk, kylling, æg og bønner. I artikel ”Kostråd til dig med forkølelsessår” får du en dybdegående gennemgang af hvilke fødevaregrupper og vitaminer din krop har brug for og hvilke du skal holde dig fra, samt gode tips til gavnlige kosttilskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.