Hvad er forkølelsessår/herpes?

Forkølelsessår også kendt som herpes er en sygdomme de fleste har hørt nævnt og mange oplevet på egen krop. Men hvad er herpes egentlig og hvad er forskellen på herpes udbrud på læberne og på kønsdelene? Dette vil vi give dig et fyldestgørende svar på i følgende artikel.

Herpes er en sygdom som udspringer af virussen Herpes Simplex (HSV).  Det er vigtigt at være opmærksom på at der findes to former for HSV-virus. HSV-1 er den oftest forekomne form, som oftest rammer mund og læber, mens HSV-2 derimod oftest rammer kønsdelene.

Om forkølelsessår (HSV-1 virussen)

HSV-1 også kaldt oral herpes eller forkølelsessår kommer oftest til udtryk som en række betændte blærer på irriteret hud. Man oplever i denne forbindelse tit også smerte og kløe på det ramte område. Efter alt mellem 2-3 dage brister blærerne og bliver i stedet til sår. Helingsprocessen for disse sår kan vare lige fra et par dage til flere uger. Det skønnes at op imod 80% af den danske befolkning er smittede med forkølelsessår omkring og på læberne. Er du først smittet med virussen, har du den for livet. For selvom at du i perioder måske ikke oplever væskende blærer og sår med skorper, ligger sygdommen stadigvæk latent i nervebanesystemet. Nogle oplever at forkølelsessårs udbruddene forekommer sjældnere jo ældre man bliver, mens andre kæmper med kraftige udbrud hele livet. Det er dog langt fra alle smittede med forkølelsessår som oplever sygdommen i udbrud, mange er nemlig kun smittebærer af sygdommen. Tal viser at faktisk kun 40% af de smittede med forkølelsessår får herpesudbrud.

Selvom der er forskel på de to typer herpes, sker det ofte at forkølelsessår forveksles med kønssygdommen Herpes Genitales. Hvilket let kan føles som en kamp for folk med forkølelsessår at forklare omverdenen.

Om herpes på kønsdelene (HSV-2 virussen)

HSV-2 virussen, herpes på kønsdel, kaldes også Herpes Genitales. Sygdommen er primært seksuelt overført. Man kan derfor få sygdommen ved samleje eller oralsex med en HSV-2 smittet partner. Derudover kan man også blive smitte ved at have samleje eller oralsex med en partner som har HSV-1 (forkølelsessår). Herpes Genitales kan let genkendes ved væskende blærer i overhuden, som senere udvikler sig til sår og sårskorper. Disse blærer heler som regel efter 2-3 uger. Herpes Genitales er dog ligesom forkølelsessår en sygdom som du hænger på resten af livet. Da sygdommen ligger i kroppen kan man med jævne mellemrum opleve nye udbrud. Ligesom ved forkølelsessårs smitte, er det ikke alle herpes genitales smittede som oplever sygdommen i udbrud. Den første gang man oplever herpes kaldes den primær infektion. Nogle oplever det første udbrud meget smertefuldt med både feber, hovedpine, muskelsmerter samt pinefuld vandladning, mens andre kun mærker ganske få symptomer. Det er altså forskelligt fra person til person i hvor høj grad du mærker sygdommens første tegn. Typisk er det dog at man kan begynde at mærke symptomer 4-7 dage efter smitten.

Fælles for både forkølelsessår og herpes genitales er at de begge ligger latent i dine nervebaner resten af livet. Selvom dette kan føre til nogle prøvelser undervejs, findes der et hav af muligheder for hvordan du kan gøre dit liv med forkølelsessår markant lettere og gøre udbruddene til en ubetydelig del af dit liv. I artiklen ”Hvordan smitter forkølelsessår” kan du finde gode råd til hvad du skal gøre for at undgå smitte med forkølelsessår. Artiklen ”Hvad udløser et udbrud af forkølelsessår” giver dig gode råd og tips til hvordan du kan undgår et udbrud af forkølelsessår og kommer hurtigt over et udbrud.

De bedste hilsner
Teamet bag Aldrig Mere Herpes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.