Piller/tabletter mod forkølelsessår

Til behandling af forkølelsessår findes der et hav af muligheder. Men er du træt af at fedte rundt med creme på læberne, eller konstant være opmærksom på et plaster på læben – er piller mod forkølelsessår en oplagt løsning. Men hvordan virker pillerne egentlig? Hvordan skaffer man disse piller og hvad med bivirkninger? I denne artikel får du svar på alle disse spørgsmål og samtidig dybdegående viden om brug af piller til behandling.

Hvilke slags piller findes der og hvordan virker de?

Der findes flere forskellige pille typer på markedet, blandt andet piller med aciclovir, valaciclovir og farmciclovir. De stærke piller med højt indhold af aktive stoffer kan kun købes på recept og andebefales udelukkende hvis man er meget plaget af tilbagevendende forkølelsessår og har et svækket immunforsvar. Aciclovir tabletterne er i den billige ende af skalaen, og skal tages 5 gange om dagen i perioder med udbrud, mens de andre piller skal tages 2 gange om dagen som udgangspunkt. Af pillemærker med indhold af aciclovir kan blandt andet nævnes Aciclodan tabletter og Zovir tabletter. Det anbefales at pillerne tages i en periode over 5 dage. Hos nogle kan det også virke effektivt at tage en højere mængde piller over et kortere antal dage. Det præcise antal dage og piller skal dog aftales med lægen. Fælles for alle pillerne er at man begynder at tage dem, så snart man mærker den første prikken og tegn på udbrud. Når først sårene har dannet skorpe er effekten af pillerne begrænset. Startes pillebehandlingen i tide kan den nedsætte udbrudsperioden med et par dage.

Hvordan får man fat på pillerne?

For at kunne købe piller mod forkølelsessår skal man i Danmark have en recept fra sin læge. Brug af pillerne og det bestemte antal piller som daglig skal indtages, besluttes i samråd med lægen. Da pillerne er stærk medicin er det vigtigt at følge lægens anvisninger og læse indlægssedlen i pakken grundigt. Det er også kun hvis ens forkølelsessårs udbrud er meget hygge og slemme at det anbefales at få recept på piller. Er du nervøs for et pinlig møde med personalet på apoteket, er det i dag muligt forskellige internet sider at indsende din recept, som scannes og godkendes og du får derigennem tilsendt pillerne på en sikker og diskret måde.

Findes der nogle bivirkninger af pillerne? 

Da pillerne indeholder en større mængde af koncentreret medicin, kan der i nogle tilfælde ved brug af pillerne opleves bivirkninger. Pillerne anbefales at tages med forsigtighed, derudover anbefales det at ældre sørger a Bivirkninger til henholdsvis pillerne Aciclodan og Zovir med indhold af aciclovir, kan følgende bivirkninger forekomme:

Almindelige birvirkninger (1-10%):

  • Feber og træthed
  • Diarré, kvalme, mavesmerter, opkastning.
  • Hovedpine, svimmelhed
  • Hudkløe, hududslæt, overfølsomhed overfor sollys.

Ikke almindelige bivirkninger (0,1-1%)

  • Hårtab
  • Allergiske reaktioner

Sjældne bivirkninger (0,01-0,1%)

  • Åndenød
  • Allergisk hævelse i ansigtet samt mundhulen og strubehovedet.

Brug af creme mod forkølelsessår

Sammen med Compeed-plastret, er creme en af de mest almindelige handlingsmåder af et herpes udbrud. Der findes i dag et hav af forskellige cremer på markedet, fælles for dem alle er dog at de indeholder særlige stoffer som bekæmper og hæmmer herpesudbruddet. Generelt kan det også for cremerne siges, at behandlingen er mest effektiv jo tidligere du kommer i gang.

Zovir

En af de mest anerkendte og populære cremer, er produktet Zovir. Denne status skyldes formentlig at zovir-cremen mod forkølelsessår var den første på markedet da den blev lanceret. De to forskere som udviklede cremen, G. Elion og G. Hichings, modtog I 1988 Nobelprisen for udviklingen af det aktive stof i Zovir; molekylet Aciclovir.  Denne status som orginalprodukt har gjort Zovir til et betroet og anerkendt mærke verden over og allerede i 1991 blev produktet frigivet til receptfrit salg i flere lande. Zovir-cremen indeholder 5% aciclovir og er opbygget antibakterielle midler som behandler forkølelsessårsudbruddet. Bag Zovir-cremen ligger flere års forskning og en patenteret formulering som består af bestemte indholdsstoffer som er særlig udvalgt til behandling af forkølelsessår.

Hvordan påføres Zovir?

Ved brug af Zovir så vel som andre cremer mod forkølelsessår bør indlægssedlen i pakken altid gennemlæses grundigt. Behandlingen med Zovir creme begyndes, som de fleste andre behandlingsformer, så snart man mærker de første tegn på udbrud som fx ved den lille prikken ved læben mærkes.

Fase 1: Men før behandlingen går i gang er det vigtigt at sikre sig en god hygiejne. Ved behandling af forkølelsessår er god hygiejne nøgleordet. Vask derfor altid hænder før du påfører cremen og også efter behandling med Zovircremen. Smittefarne ved forkølesessår er meget stor og virussen kan nemt smitte til andre steder på kroppen alle de mennesker du har kontakt med via kys eller berøring af det ramte område.

Fase 2: Cremen kan nu påføres på det ramte område fem gange i døgnet, omkring hver 4. time i døgnets vågne timer. Cremen trænger ind i huden og via det aktive stof Aciclovir hæmme virussen.  Det er vigtigt at cremen påføres i et dækkende lag så hele såret er dækket til og virussen ikke får mulighed for mulighed for at sprede sig yderligere. Ved behandling af et forkølelsessårs udbrud er det vigtigt at huden holdes fugtig. Påfør derfor også gerne cremen ved huden udenfor det ramte område for derved at undgå sprækker og rifter. Det er afgørende at Zovir-cremen ikke kommer i kontakt med øjnene.

Fase 3: Behandlingen bør udføres i minimum 4 dage. Desuden bør Zovir-cremen kun benyttes af voksne og børn over 2 års alderen. Zovir bør ikke opbevares i køleskab, men derimod ved stuetemperatur. Zovir kan både fås på tube og i pumpe. Fordelene ved pumpen er at den sikre en bedre hygiejne, doseringen af cremen er praktisk og passende samt en praktisk flaske som er let at tage med rundt.

 

Andre cremer på markedet

Foruden Zovir findes der en lang række af andre cremer mod forkølelsessårsudbrud. De mest anerkendte på markedet er de cremer med indhold af Aciclovir. Dette stof findes blandt andet også i cremerne: Zoviduo, Cymex, Herpavir og Acivir. Fælles for disse cremer er at de alle indeholder 5% Aciclovir, hvilket vil sige 50 mg per. Gram. Det er individuelt hvorvidt man har bedst erfaringer med Zovir eller andre cremer til behandling. Det bedste produkt til behandling af sine forkølelsessår findes derfor ved at prøve sig lidt frem.

Hvad er fordelene ved brug af creme til behandling?

En af de helt klare fordele ved cremebehandling af forkølelsessår er den fugtende effekt cremen har på huden. Cremen trænger nemlig ind i huden og både behandler og fugter området.. At holde huden fugtig og undgår sprækker og rifter er nemlig afgørende. Hvis først huden begynder at sprække og danne rifter har såret svære ved at hele og behandlingsprocessen forlænges drastisk. Desuden er det klinisk bevist at indhold af Aciclovir forkorter og behandler forkølelsessårs udbrud.

Hvad er ulemperne ved brug af creme til?

Til trods for at cremebehandlingen er en af de mest almindelige behandlingsformer, er der også ulemper at spore ved denne. Idet at cremen skal påføres mange gange i døgnet og man derfor skal i direkte kontakt med såret, øges risikoen for smitte. I modsætning til behandling med plaster, er såret ved cremebehandling ikke lukket inde og smittevejene er derfor åbne. Samtidig kan det også virke upraktisk at fedte rundt med creme på fingrene og i ansigtet flere gange dagligt, og i særdeleshed igen i forhold til den øgede smitterisiko som dette medfører. Dernæst er et af de største ulemper ved cremebehandling, også den åbenlyse hvide creme i ansigtet. I modsætning af behandling ved eksempelvis plaster er brugen af creme forholdsvis synligt. ”Hvad er det for en hvis klat du har på læben” – er et af de spørgsmål mange som har prøvet behandling med creme, er blevet mødt med. En klar ulempe ved creme behandlingen er det sociale aspekt.

 

De bedste hilsner

Teamet bag Aldrig Mere Herpes

Sol og UV-strålings påvirkning af forkølelsessår

De fleste mennesker er glade for at nyde nogle timer udenfor når den danske sommersol lejlighedsvis titter frem. Men for smittede med HSV-1, kan der være stor risiko forbundet med denne ellers behagelige aktivitet. For selvom solens stråler indeholder D-vitaminer som styrker immunforsvaret, kan strålerne nemt fremprovokere forkølelsessårsudbrud.

Pas på læberne

Det at udsætte sine læber for UV-stråler er sammen med stress, svækket immunforsvar og dårlig kost, en af de 4 hyppigste forekomne måder at fremprovokere forkølelsessår. Læbernes sarte hud er for følsom overfor solens stærke stråler, hvilket vil resultere i et udbrud af HSV-1 virussen og dermed danne et forkølelsessår. En af de bedste måder at beskytte sine læber, er ved at holde dem kontant fugtede så huden ikke når at blive tør og sprække. Der findes dog effektive måder at beskytte læberne i de stærke stråler, nemlig ved at købe en læbepomade med indbygget solfaktor.  Sådanne kan købes på apoteket, I Matas og i diverse supermarkeder.

Følg anbefalingerne for solbadning

I forbindelse med solbadning kan det anbefales at følge de gængse råd for ophold i solen. Altså søg skygge og hold pause fra solen imellem kl. 12 og 15. Undgå skoldninger – brug solhat og tag tøj på til at skygge for solen når den er på sit højeste midt på dagen. Føl derudover selvfølgelig reglen om altid at benytte solcreme! Det er vigtigt at huske at selvom du giver hele kroppen et ordentlig tur med faktor 70-creme, må du aldrig ligge og stege i solen. UV-indekset, kan også give dig et fingerpeg om hvorvidt solbadning måske bør undgås. Data om UV kan findes igennem DMI som dagligt tager målinger i hele landet. Som god fingerregel skal du holde dig væk fra solen hvis UV-indekset er over 3. I Danmark er UV-indekset normalt over 3 fra september til april i tidsrummet mellem kl. 12 til 15. Skydækket, solens stilling på himlen, ozonlagets tykkelse og mængden af partikler er bare nogle af de faktorer som har indvirkning på hvor mange af solens stråler der når jorden. Særligt først på sommersæsonen er det afgørende at tage sine forholdsregler, da de færreste nemlig vant til den stærke sol.

Vær varsom med solarier

Selvom solarielysets stråler er kunstigt fremstillede UV-stråler, kan det være yderst fremprovokerende for forkølelsessår at dyrke den blå solarie sol. Solarier udsender nemlig en meget koncentreret uv-stråling som indeholder mere uva-stråling en den naturlige middagssol.

Udsættelse for stærk sollys er blot én af de mange måder hvormed et forkølelsessårs udbrud kan opstå. I artiklen ”Hvad udløser et udbrud af forkølelsessår” får du konkret viden om de mange måder hvorpå et udbrud kan fremprovokeres.

 

De bedste hilsner

Teamet bag Aldrig Mere Herpes

Hvad udløser et udbrud af forkølelsessår?

Du kender måske den prikkende fornemmelse af et opstående forkølelsessår, dagen inden et vigtigt møde eller en længe aftalt date. Timingen er bare altid helt forkert. Men hvordan holder man egentlig virussen nede og hvilke forholdsregler er gode at tage i sin hverdag hvis man vil mindske risiko for forkølelsessår? Denne artikel giver dig konkrete tips til din dagligdag.

Svækket immunforsvar

Et forkølelsessår kan komme snigende helt uventet. Dog er der særlig stor sandsynlighed for at få et forkølelsessår hvis dit immunforsvar er svækket. Det kan for eksempel være i en periode hvor du prøver at komme dig over et sygdomsforløb eller har oplevet en travl periode på arbejdet. I perioder hvor immunforsvaret er svag er kroppen særligt udsat for virusinfektioner. Et svækket immunforsvar kan også skyldes medicin som indtages for behandling af andre sygdomme. Dette gælder blandt andet præparater med prednison, mycofenolatmofetil og cyclosporin.

Stress, angst og depression

En af de vigtigste årsager til et udbrud af herpes er ifølge eksperter følelsen af stress, angst og depression. Det er derfor vigtigt at tilrettelægge din hverdag hvor du er i balance. Situationer hvor man skal være særligt opmærksomme på stress er ved flytning, jobskifte, op til et bryllup. Der findes en række amerikanske studier på området som viser sammenhængen mellem angst og herpesudbrud. Havde undersøgelsens patienterne haft en følelse af angst, ville et herpes almindeligvis bryde ud i ugerne efter. Britiske studier foreslår dog i stedet at herpesudbruddene ikke er forbundet med selve stressen. Men at det i stedet er måden hvorpå man reagere på denne stress, som er betydningsfuld for om man oplever herpesudbrud. Den gruppe af smittede som håndterede stressen ved at koncentrere sig om problemløsning og dermed positivitet havde nemmere ved at overkomme stress og dermed undgå udbrud. Ønsker du derfor en liv med færre herpesudbrud er det derfor vigtigt at mindsker stressede situationer i din hverdag og lærer at håndtere dem hvis de skulle opstå. En god idé hvis du oplever stress eller angst, kunne være at begynde i samtalegruppe eller terapigruppe for at finde ud af i hvilke situationer du føler du har brug for nye værktøjer. Derudover er det også bevist at sport har en positiv virkning på både krop og sind, så en løbetur i den fri natur kan være en måde at håndtere din stress på en konstruktiv måde. Yoga, udstrækningsøvelser kan også have en afslappende virkning og give ro i en ellers hektisk hverdag.

Overdrevent alkoholindtag

Hyppige herpesudbrud kan også skyldes et stort alkoholindtag. Alkoholens nedbrydelige effekt har nemlig en svækkende virkning på immunforsvaret og dermed også immunforsvarets mulighed for at beskytte sig mod en virus. Studier på området har blandt andet vist at kroppens produktion af immunceller svækkes. Er kroppen i færd med at komme sig over en våd aften i byen, har den svære ved at nedkæmpe både nye og gamle infektioner. Det kan derfor anbefales at have et alkoholforbrug på linje med sundhedsstyrelsens anvisninger.

Søvnmangel

Mangel på ordentlig nattesøvn er også et af de elementer som kan være med til at udløse herpes. Dette bevirker at herpes smittede ikke bør udsætte sig selv for et overdrevent arbejdspres og gå efter de anbefalede 6-8 timers søvn hver nat.

Udsætning for stærkt sollys

Dine læber er en særdeles sårbar del af din krop, hvor huden er særlig tynd og sårbar. Det er derfor vigtigt at beskytte den mod unødigt stærkt sollys. Stærk kulde kan også få læberne til at sprække, det er derfor afgørende at have konstant fugtede læber og altid at have en plejende læbepomade på dig. Har du planlagt en sol- eller skiferie, kan det være en god idé at købe en læbepomade med solfaktor. Disse kan erhverves på både apotek, i Matas og de fleste supermarkeder. Derudover kan ultraviolet lys også have en effekt på herpesudbrud, og ture i solariecentre bør derfor undgås.

Lokale irritationer

Ikke bare svækket immunforsvar og stærk sol kan have en indvirkning på dine herpesudbrud. Mindre irritationer kan gøre huden omkring læberne særligt sårbare og risikoen for herpesudbrud højere. Hold derfor læberne fugtede med læbepomade, så der ikke kan opstå rifter i huden.

Dårlig kost

En dårlig og uvarieret kost kan fremprovokere forkølelsessår. Det er derfor vigtigt at tilpasse din kost til dit liv med forkølelsessår. Dette sker ved hovedsageligt at indtage de fødevarer og vitaminer som styrker immunforsvaret og undlader dem der ikke gavner. Spis derfor rigeligt af fødevarer med højt indhold af Lysin så som fisk, kylling, æg og bønner. I artikel ”Kostråd til dig med forkølelsessår” får du en dybdegående gennemgang af hvilke fødevaregrupper og vitaminer din krop har brug for og hvilke du skal holde dig fra, samt gode tips til gavnlige kosttilskud.