Plastre mod forkølelsessår er blandt de mest velkendte og populære måder at behandle et udbrud. De fleste med forkølelsessår har sikkert prøvet eller hørt om Compeed plastret. Men hvordan virker Compeed plastret og hvordan påføres det? I denne artikel kan du læse dig til svarene og få en fyldestgørende vurdering af Compeed plastrets effekt.
Hvordan virker plastret?
Compeed plastret er et usynligt plaster som påsættes det ramte område når forkølelsessåret. Plastret kan som udgangspunkt påføres såret i alle dets stadier, men virker mest effektivt ved påføring i begyndelsen af udbruddet. En god hygiejne er desuden vigtig når du skal i kontakt med compeed-plastret. Vask og afsprit derfor altid hænder, før og efter påføring og aftagning af plastret.
Såret heler desuden bedst hvis du lader plastret sidde på såret i alle døgnets 24 timer. At tage plastret af for at give såret luft, kan umiddelbart virke som en god idé – men forsinket faktisk helings processen markant. Når plastret selv begynder at løsne sig, er det tegn på at det kan fjernes og eventuelt skiftes ud.
Hvordan påføres compeed-plastret?
- Vask dine hænder grundigt, og brug også gerne håndsprit for at få fjernet alle bakterier. Herefter er det vigtigt at tørre hænderne grundigt. Undgå at bruge creme inden plastret påføres idet den fugten kan påvirke plastrets klæbeevne.
- Tag papiret af plasterapplikatoren og hold derefter fast i indpakningens ender.
- Træk derefter i begge ender af plasterapplikatoren i retningen som pilene angiver. Træk indtil den klæbende side er halvt synlig og rør ikke ved plastrets klæbende side.
- Påfør nu den klæbende side af plastret forsigtigt på såret.
- Tryk nu plasterapplikatoren ned og ikke op, indtil papiret løsner sig fra plastret. Nu kan plastret rettes til hvis dette er nødvendigt. Kontrollér at plastret er påført jævnt på læben.
Hvordan tages plastret af igen?
Det er vigtigt ikke at skifte plastret hvis det sidder korrekt og ikke har løsnet sig. Når først plastret er begyndt at slippe huden på læben kan det udskiftes med et nyt.
- Sørg for at får at plastret er løsnet i kanterne.
- Tag fat i den løsnede kant på plastret med fingrene.
- Ryk langsomt plastret ned langs huden. Undgå at trække plastret ud fra huden.
Hurtige facts om compeed plastrets virkning
- Compeed plastret hjælper med at mindske omfanget af udbruddet men bekæmper ikke selve virussen. Når først du er smittet med forkølelsessår har du virussen resten af livet. Compeed plastret indeholder hydrokolloid-075-partikler, som behandler symptomerne: Via hydrokolloid-075-partiklerne er det muligt at fremstille compeed plastret fleksibelt og ultratyndt.
- Det er både muligt at spise og drikke med plastret. Men vær opmærksom på ikke at dele glad og bestik med andre.
- Plastret beskytter ikke mod UV-stråler. Udsættelse for stærk sollys bør derfor undgås, også med compeed-plaster på.
- Er plastret korrekt påsat burde såret ikke kunne smitte ved kys. Men vær forsigtig. Som sagt smitter virussen også igennem spyt.
- Plastret kan let skjules ved makeup, læbestift eller solcreme. Det er dog vigtigt at ingen af disse produkter eller andre cremer påføres under plastret da det kan betyde at plastret ikke kan sidde ordentligt fast.
Erfaringer med compeed-plastret
Umiddelbart lyder plastret som en nem og håndgribelig måde at behandle et forkølelsessår i udbrud, da man altid kan have den lille æske med sig på farten. Men erfaringerne med brug af compeed plastret er også blandede. De bedste erfaringer med plastrets virkning findes hvis det påføres så snart den første prikken mærkes. Plastret bekæmper i virussen, men holder udbruddet nede. Plastrets gummioverflader mindsker også risiko for smitte, idet det ramte område dækkes af det tynde gummilag. Dog er det vigtigt at huske, at selvom man bruger et compeed plaster kan et forkølelsessårs udbrud altid smitte til andre steder på kroppen eller andre personer, fx via berøring, spytudveksling eller ved at bruge samme service. Derudover har Compeed plastret en lindrende effekt, hvilket gør at trangen til at kløe og gnubbe såret mindsket og dermed også risiko for at såret tager længere tid om at hele. Plastrets lindrende effekt skyldes dets indhold af hydrokolloid-075, som er et aktivt stof der danner et beskyttende lag ovenpå læberne. Et andet alternativet til forkølelsessårsudbrud er for mange creme. Men sammenlignet, er compeed plastret en langt mere diskret og samtidig mindre smittende måde at behandle sit forkølelsessår.
Samtidig findes der også forkølelsessårs ramte som oplever bedre behandling og hurtigere helingsproces ved brug af andre produkter. Til trods for at plastret er diskret, kan følelsen af at have et stykke plastic på læben være afgørende. Derudover oplever nogle kun begrænset lindrende virkning og at plastret hurtigt løsner sig, hvilket betyder at man skal være ekstra opmærksom hele tiden.
Disse forskellige erfaringer med plastre mod forkølelsessår, er med til at understreger hvor individuelt det er at finde en behandling af forkølelsessår der virker. Det kan næsten siges at være umuligt at finde en mirakel kur der virker for alle. I de flestes tilfælde handler det netop om at prøve sig frem blandt de mange forskellige behandlingsformer.
I artiklerne ”Cremebehandling mod forkølelsessår”, ”Piller mod forkølelsessår” og ”Olier til behandling af forkølelsessår” kan du finde inspiration og råd til hvordan udbrud af forkølelsessår kan behandles på andre måder.
De bedste hilsner
Teamet bag Aldrig Mere Herpes