Brug af creme mod forkølelsessår

Sammen med Compeed-plastret, er creme en af de mest almindelige handlingsmåder af et herpes udbrud. Der findes i dag et hav af forskellige cremer på markedet, fælles for dem alle er dog at de indeholder særlige stoffer som bekæmper og hæmmer herpesudbruddet. Generelt kan det også for cremerne siges, at behandlingen er mest effektiv jo tidligere du kommer i gang.

Zovir

En af de mest anerkendte og populære cremer, er produktet Zovir. Denne status skyldes formentlig at zovir-cremen mod forkølelsessår var den første på markedet da den blev lanceret. De to forskere som udviklede cremen, G. Elion og G. Hichings, modtog I 1988 Nobelprisen for udviklingen af det aktive stof i Zovir; molekylet Aciclovir.  Denne status som orginalprodukt har gjort Zovir til et betroet og anerkendt mærke verden over og allerede i 1991 blev produktet frigivet til receptfrit salg i flere lande. Zovir-cremen indeholder 5% aciclovir og er opbygget antibakterielle midler som behandler forkølelsessårsudbruddet. Bag Zovir-cremen ligger flere års forskning og en patenteret formulering som består af bestemte indholdsstoffer som er særlig udvalgt til behandling af forkølelsessår.

Hvordan påføres Zovir?

Ved brug af Zovir så vel som andre cremer mod forkølelsessår bør indlægssedlen i pakken altid gennemlæses grundigt. Behandlingen med Zovir creme begyndes, som de fleste andre behandlingsformer, så snart man mærker de første tegn på udbrud som fx ved den lille prikken ved læben mærkes.

Fase 1: Men før behandlingen går i gang er det vigtigt at sikre sig en god hygiejne. Ved behandling af forkølelsessår er god hygiejne nøgleordet. Vask derfor altid hænder før du påfører cremen og også efter behandling med Zovircremen. Smittefarne ved forkølesessår er meget stor og virussen kan nemt smitte til andre steder på kroppen alle de mennesker du har kontakt med via kys eller berøring af det ramte område.

Fase 2: Cremen kan nu påføres på det ramte område fem gange i døgnet, omkring hver 4. time i døgnets vågne timer. Cremen trænger ind i huden og via det aktive stof Aciclovir hæmme virussen.  Det er vigtigt at cremen påføres i et dækkende lag så hele såret er dækket til og virussen ikke får mulighed for mulighed for at sprede sig yderligere. Ved behandling af et forkølelsessårs udbrud er det vigtigt at huden holdes fugtig. Påfør derfor også gerne cremen ved huden udenfor det ramte område for derved at undgå sprækker og rifter. Det er afgørende at Zovir-cremen ikke kommer i kontakt med øjnene.

Fase 3: Behandlingen bør udføres i minimum 4 dage. Desuden bør Zovir-cremen kun benyttes af voksne og børn over 2 års alderen. Zovir bør ikke opbevares i køleskab, men derimod ved stuetemperatur. Zovir kan både fås på tube og i pumpe. Fordelene ved pumpen er at den sikre en bedre hygiejne, doseringen af cremen er praktisk og passende samt en praktisk flaske som er let at tage med rundt.

 

Andre cremer på markedet

Foruden Zovir findes der en lang række af andre cremer mod forkølelsessårsudbrud. De mest anerkendte på markedet er de cremer med indhold af Aciclovir. Dette stof findes blandt andet også i cremerne: Zoviduo, Cymex, Herpavir og Acivir. Fælles for disse cremer er at de alle indeholder 5% Aciclovir, hvilket vil sige 50 mg per. Gram. Det er individuelt hvorvidt man har bedst erfaringer med Zovir eller andre cremer til behandling. Det bedste produkt til behandling af sine forkølelsessår findes derfor ved at prøve sig lidt frem.

Hvad er fordelene ved brug af creme til behandling?

En af de helt klare fordele ved cremebehandling af forkølelsessår er den fugtende effekt cremen har på huden. Cremen trænger nemlig ind i huden og både behandler og fugter området.. At holde huden fugtig og undgår sprækker og rifter er nemlig afgørende. Hvis først huden begynder at sprække og danne rifter har såret svære ved at hele og behandlingsprocessen forlænges drastisk. Desuden er det klinisk bevist at indhold af Aciclovir forkorter og behandler forkølelsessårs udbrud.

Hvad er ulemperne ved brug af creme til?

Til trods for at cremebehandlingen er en af de mest almindelige behandlingsformer, er der også ulemper at spore ved denne. Idet at cremen skal påføres mange gange i døgnet og man derfor skal i direkte kontakt med såret, øges risikoen for smitte. I modsætning til behandling med plaster, er såret ved cremebehandling ikke lukket inde og smittevejene er derfor åbne. Samtidig kan det også virke upraktisk at fedte rundt med creme på fingrene og i ansigtet flere gange dagligt, og i særdeleshed igen i forhold til den øgede smitterisiko som dette medfører. Dernæst er et af de største ulemper ved cremebehandling, også den åbenlyse hvide creme i ansigtet. I modsætning af behandling ved eksempelvis plaster er brugen af creme forholdsvis synligt. ”Hvad er det for en hvis klat du har på læben” – er et af de spørgsmål mange som har prøvet behandling med creme, er blevet mødt med. En klar ulempe ved creme behandlingen er det sociale aspekt.

 

De bedste hilsner

Teamet bag Aldrig Mere Herpes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.